Haber

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü’nden Yerli ve Milli Patates

NİĞDE Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli ve milli patates, 12 yıllık bir süreçten geçiyor. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, “Yeni bir çeşit elde etmemiz yaklaşık 10 yılı buluyor. Tescil aşamasında 2 yıl geçiyor. 12 yıla kadar sürüyor.”

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, yerli ve milli patates çeşitlerini geliştirerek toprağa kazandırıyor. Enstitü Müdürü Uğur Pırlak, 10 yılda çeşit geliştirdiklerini belirterek, “Islah çalışmalarımız öncelikle hibritleme ile başlıyor. Hibritleme çalışmaları sonucunda elde ettiğimiz gerçek patates tohumları 15 bin saksıya ekiliyor. Bu yıl ıslah çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Onurla ektiğimiz gerçek patates tohumlarını hasat ettik. Yeni çeşit elde edildi. Elde edilene kadar yaklaşık 10 yıl sürüyor. Tescil aşamasında 2 yıl geçiyor. 12 yıla kadar sürüyor. Bazen yapamayabiliyoruz. 15 bin çeşit elde ettiğimiz çalışmalarda herhangi bir çeşit bulmak ve seleksiyonlar sonucunda yerli ve milli bir çeşit elde etmek için yola çıkıyoruz. Bu nedenle çalışmalar oldukça disiplinli bir şekilde yürütülüyor. “Oluyor” dedi.

BİRÇOK İLDE ADAPTASYON DENEMELERİ

Yerli ve milli patates çeşitlerine yönelik birçok ilde adaptasyon denemeleri yaptıklarını anlatan Pırlak, “Bu yıl bu çeşitlerin adaptasyon denemelerini Sivas, Kayseri, Nevşehir ve Niğde bölgelerimizde gerçekleştirdik. Yeni tescile başvuracak olmamız bizim için oldukça tatmin edici oldu. Bunun dışında yerli ve milli çeşitlerimizi de doku kültürüyle test ettik.” “Enstitümüzde üretime devam ediyoruz. Yerli ve milli çeşitlerimizin üretimine tam kontrollü seramızda, topraklı ve topraksız sistemlerde devam ediyoruz” dedi.

YERLİ VE ULUSAL FİRMALARA SATIŞ HAKKI

Yerli ve milli çeşitlerin üretim ve pazarlama haklarının özel ve yerli firmalara devredildiğini belirten Pırlak, “Şu ana kadar ürettiğimiz 10 yerli ve milli patates çeşidinden 8’inin pazarlama ve satış hakkını işletmemize veriyoruz. yerli ve milli firmalar.Sivas Kangal ve Şarkışla ilçeleri, Malatya Darende ilçesi.”Bayburt, Bayburt gibi illerimize transfer ettiğimiz yerli ve milli firmalarımız tarafından tohum ve sertifikasyon süreçleri devam etmektedir. Bu yıl 2023 yılında da 2 çeşidimizi üreticilerimizin hizmetine sunduk. İnşallah bundan sonra yerli ve milli patatesi tarladan soframıza göreceğiz” diye konuştu.

haberelmadag.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu