Teknoloji

Gebeliği Ortadan Kaldıran Teknoloji: Yapay Rahimler

Son yıllarda düşen doğurganlık oranları tüm dünya için bir tehdit haline gelmiş gibi görünüyor. Bu duruma çözüm arayan bilim insanları, ufukta beliren insan için yeni konseptlerin haberini kısa sürede tüm dünyayla paylaşıyor. Merhaba suni rahimler!

2017 bilim adamları “BiyoBag” Yapay rahim denen bir icat yaptılar. “Biobag” yavru kuzular, fareler yetiştirdi. Şimdilerde EctoLife adı verilen yapay bir rahim tesisinden insanlar için bahsediliyor. Peki bu yapay rahim tesisi nedir, ne işe yarar ve bu tesiste bizi neler bekliyor gelin hep birlikte inceleyelim.

2017’de bilim adamları, BioBag yapay rahim teknolojisi ile 105 ila 120 gün boyunca sekiz cenin kuzu yetiştirmeyi başardılar.

2021’de suni rahimlerde 11 güne kadar fare embriyolarıyetiştirildi.

Bu gelişmeler doğrultusunda insanoğlu için neler yapabileceğimizi düşünen bilim insanları, yapay rahim tesisi “EctoLife”ilk adımı attı.

EktoYaşam, Hamile kalmakta güçlük çekenler, rahmi olmayanlar, hamilelik döneminin sancılı süreçlerinde zorluk yaşayanlar ya da benimsemek için güçlü ve zorlu dönemler yaşamak istemeyen kişiler için tasarlanmış bir konsept. Bilim adamları, bu kavramın zamanla klasik doğumun yerini alacak güce sahip olduğunu ve büyük etki yaratacağını savunuyor. Peki bebekler nasıl oluyor da pamuğa ektiğimiz fasulyeler gibi baklalarda büyüyor?

Kapsüllerde büyüyen bir bebek fikri, tekmesiz ve mide bulantısız bir hamilelik için geliştirildi.

Yapay rahme ilk bebeğin yerleştirilebilmesi için gerekli olan ilk adım elbette ki tüp bebek yoluyla sağlanan yumurta ve sperm birleşimidir. Bu kombinasyon canlı ve genetik olarak üstün embriyoların seçimi izin verir. Bu seçim de embriyonun yapay rahme yerleştirilmesinden önce aileden miras alınır. genetik hastalıkları tanımak ve önlemektesislerin doğum kusurlarını taramak için sağlanacağını varsayar.

Yapay rahme yerleştirilen embriyonun ardından bilim insanları, ideal gebelik koşulları Ayrıca sıcaklık kontrollü, enfeksiyonsuz bir rahim görünümüne sahip olabileceğini öngörüyor. Yapay göbek kordonu ile başlayan süreç, bebeğinizin oksijen ve beslenmesini sağlayıp, atıkları uzaklaştırıp biyoreaktörden geçirebilmesi ve bu süreçte enzimatik olarak dönüştürülebilmesidir. sürekli ve sürdürülebilir taze gıda tedariki için dönüştürülebilir. Her şey harika gitmiyor mu?

Kapsülde bebeğinizi özleseniz bile bir telefon uzağınızda olabilecek ebeveyn-bebek ilişkisi hedeflenir.

Yapay rahim konseptiyle bebeğinizi bir kapsüle koyuyorlar tamam. Ama senin bebeğin ultrasonda görmekveya karnındaki tekmeyi hissetmekDileklerinizin de mümkün olduğu bilim adamları tarafından tahmin edilmektedir.

Yapay zekadan sonuna kadar yararlanan bu konsept, bebeğinizi izlemek, duymak ve hissetmek için çalışmaya devam ediyor. Yapay rahim içinde bir sanal gerçeklik başlığıyla eşleştirildi 360° kameralar bebeklerinizi görmenize ve duymanıza yardımcı olur etkinleştirmek için duruyor. Bu kameralar, bebeğinizin yaşamsal aktivitelerini izlemenin yanı sıra, bebeğinizin gelişim aşamalarını bir görüntüye dönüştürmeyi ve bu anları gerçek bir görüntü gibi akıllı telefonlarınızda izleyebileceğiniz bir deneyime dönüştürmeyi amaçlar.

Bebeklerin ebeveynlerinin 2022 çalma listelerini ve en çok dinledikleri müzikleri kaçırmamaları için de çalışmalar yapıldı.

Yapay rahim kavramı, yukarıda bebeğinizin gelişimini an be an sunmak için tasarlarken bahsettiğimiz kavramdır. Bu kameralar ve hoparlörlerle birçok sesin dinlenmesi -anne karnındaki doğal ses gibi- fırsat sunmayı amaçladı. Muhtemelen artık bebeğinizi hissetmek için bütün gün elinizi karnınızın üzerinde dolaşmak zorunda kalmayacaksınız. Bebeğinize kendi sesinizi, elektrik süpürgesi sesini veya Spotify yıllık özetinizi dinletebileceksiniz.

Yapay rahim kavramı hamilelik döneminin tüm sancılı süreçlerini yok edip bebeği anne rahmi dışında geliştirirken, bu duyguyu yaşamanın doğallığı üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin, bebeğinizin tekmesini duymak istiyorsanız dokunsal bir elbise Giymek için tasarlanarak bu duyguyu yaşayabileceğiniz öngörülmektedir. Veya bebeğiniz doğduğunda sanal gerçeklik gözlüğüOnunla yeniden doğma deneyimi gibi çok çılgın fikirler bu kavramın temellerinden birini oluşturur.

Şimdi sıra doğuma geldiyse, bir tuşla dünyadayız.

Bebeğinizi izlediğiniz, duyduğunuz, hissettiğiniz ve kucağınıza aldığınız zamanın sonuna gelmek istiyorsanız… Bilim adamları bebeğin gelişimini ve doğum sürecini tamamladıysa bir düğmeye basarak hayata gözlerinizi açabileceğinizi öngörürler. Bu fikirler distopik görünse de, bir kuzudan ne kadar farklı olduğumuzu düşünmeden edemiyoruz.

Bu inanılmaz teknolojik gelişmenin etik tartışmalarının seslerini şimdiden duymaya başladık diyebiliriz. Bir embriyonun anne ile bağlanması, ondan beslenmesi vb. ihtiyaçlarınız ‘doğal olarak’ hoş geldiniz Bunu tartışabilirsin. Ya da annenin kendi bedeni, hakları ve istekleri üzerinde de söz sahibi olduğunu ve dilerse. bu teknolojinin hayata geçtiğinde deneyebileceğiGerçeğe sahip olabilirsiniz.

  • Kaynaklar: Yeni Atlas, Science and Stuff 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu