Kolon Kanserine Karşı 5 Etkili Önlem
Ülkemizde son yıllarda giderek yaygınlaşan kolon (kalın bağırsak) kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Mehmet Teomete, yanlış yaşam alışkanlıkları ve batı tarzı beslenme nedeniyle artan kolon kanserinden bazı önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu vurguluyor. Medikal Onkolog Dr. Mehmet Teomete kolon kanserine karşı 5 etkili önlemi anlattı, değerli uyarılar ve tekliflerde bulundu.
Beslenme alışkanlıkları, sindirim sistemi kanserlerinin gelişiminde kritik rol oynamaktadır. Özellikle sebze tüketiminin yetersiz olması, et ağırlıklı beslenme, alkol, şeker oranı yüksek besinler, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin aşırı tüketimi ve hareketsizlik, buna eklenen fazla kilolar kolon kanserine davetiye çıkarıyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mehmet Teomete “Kolon kanseri ülkemizde kadın ve erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Erkeklerde yüzde 24,4, kadınlarda yüzde 15,3 oranında görülüyor. Yılda ortalama 15.000 vatandaşa kolon kanseri teşhisi konuyor. Kolon kanserinden ölen vatandaşlarımızın yıllık sayısı ise 7 bin 200 civarında” dedi.
Genç yaşlara kaldı
Geçmişte en sık orta yaş olan 64-74 yaşlarında görülen kolon kanserine, sağlıksız yaşam alışkanlıkları ve obezitenin de etkisiyle günümüzde daha genç yaşlarda rastlandığını belirten Dr. Mehmet Teomete, “Gençlerde kolorektal kanser görülme sıklığı son yıllarda giderek artıyor. Artık 40 yaşın altındaki insanlar da kolon kanseri ile karşı karşıya. Gençlerde kolon kanserinin artmasında obezitenin de büyük etkisi olduğu düşünülüyor. Kolon kanserlerinin beşte biri kalıtsal nedenlerle gelişirken, asıl nedeni yanlış yaşam alışkanlıklarıdır.
Bu semptomlarla kendini gösterir.
Kolon (kalın bağırsak) kanserinin en sık bağırsak hareketleri ve dışkılama alışkanlıklarındaki değişikliklerle kendini gösterdiğine vurgu yapan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Mehmet Teomete; Kabızlık, ishal, dışkıda kan, şişkinlik hissi, dışkıda incelme, çok gaz ve karın ağrısı gibi belirtiler verebileceğini söylüyor. Bu nedenle bağırsak hareketleri ve dışkılama alışkanlıklarındaki olası değişiklikleri göz önünde bulundurmak ve birkaç gün içinde düzelmezse doktora başvurmak gerekir. Mehmet Teomete “Birinci evre kolon kanseri olan hastaların neredeyse tamamı erken teşhis edilirse tedavi edilebilir. İkinci aşamada ise bu oran yüzde 90 civarında. Ancak ileri evrelerde tedavi şansı azalmaktadır. Bu nedenle kolon kanserinde erken teşhis çok önemlidir.
Kolon kanserinden korunmanın 5 önemli kuralı
Mehmet Teomete bu kuralları şöyle sıralıyor;
- Düzenli sağlık taramaları yaptırın. Kolon kanserine neden olan polipler, kolonoskopi sırasında tespit edilip çıkarılarak kansere dönüşmeleri önlenebilir.
- Akdeniz tipi yiyin. Mevsim sebzeleri, haftada iki kez balık, ceviz, badem, fındık ve kuru baklagilleri tüketmeye özen gösterin. Sağlıksız beslenmeden kaçının.
- Sigara ve alkolden kaçının.
- İdeal kilonuzda olun. Obezite, kolon kanserine yol açan değerli faktörlerden biridir. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve düzenli spor yaparak fazla kilolarınızdan kurtulun.
- Vücudunuza göre egzersiz yapın. Özellikle haftada en az üç gün ve en az yarım saat olmak üzere düzenli yürüyüşler yapmaya özen gösterin. (BSHA)